Fremmedartet og dog så velkendt

Rejsebeskrivelse

Af Christel Amundsen – November 2017
Der står en lille dreng i et mørkt hjørne af børnehaven. Rummet er dunkelt, og han er ikke blevet opdaget endnu af læreren. Han er den mindste i børnegruppen, og simpelthen rundt på gulvet. Kan ikke finde ud af dansetrin og sange eller tage imod kollektive beskeder, og dem er der en del af.  De andre børn er lige løbet udenfor for at tage opstilling til en leg, de skal vise den store gruppe af europæiske rejsende. Jeg får en klump i halsen og får lyst til at putte ham i lommen. Kender kun alt for godt følelsen af at være forkert på den og klodset.

Vi var 11 personer af sted i 14 dage i begyndelsen af november 2017, og det har været en af de mest fantastiske rejser, jeg har været på. Vi blev budt velkommen i folks private hjem, fik hjemmebrygget øl og godbidder. Så dinosaurusfodspor og bushmans paintings. Har tilbragt timer sammen i bussen med vores gode og kærlige chauffør, Ntate Lefa, mens det storslåede bjerglandskab gled forbi, og markerne i de brændte farver: umbra, rødt, brunt og sort blev pløjet af mænd med plove og forspand af okser. De vildeste dyr, jeg har set, har været en ibisstork og firben. Men menneskene har præget sig for evigt hos mig: Mænd, indhyllet i tæpper og med gummistøvler på hesteryg, kvinderne med hatte og kjoler i det farverige stof, og børnene i skoleuniformer.

Genkendelighed er en stor del af min rejseoplevelse i Lesotho. Det er fremmedartet og virker dog så velkendt, lige fra landskabet til menneskene. Når jeg nu, en uge efter hjemkomsten, tænker tilbage, er det børnene i børnehaven og fritidshjemmet, de unge på teknisk skole og kvinderne i DLNs demokratiseringsprojekt og på væverierne, jeg husker allerbedst. Det er der, fremtiden ligger, men erindringen skaber også en følelse af afmagt i mig, for hvad er det lige, jeg kan gøre? Ved en sultkatastrofe kan man give penge, her er vi blevet konfronteret med mennesker som os selv, men deres hverdag er ikke ligesom vores, ingen genkendelse der. De mangler bare så meget. Og så skaber kvinderne alligevel de smukkeste kjoler og det fineste kunsthåndværk, billedvævninger, skønne bløde mohairsjaler og farverige kurve.

Folk spørger mig, om det har været “en dejlig ferie”, og så svarer jeg nej. Den har været alt mulig andet: anstrengende, begivenhedsrig, cool, dannelsesfuld, eftertænksom, fantastisk, glædelig, herlig, indsigtsfuld og alt mulig andet. Frem for alt synes jeg, det er utroligt så øjenåbnende, den har været. Det var så godt at få vores danske forkælelse smasket lige i synet.