Af Karina Ruby, formand for DLN
Den 27. april mødtes 23 deltagere i Hylke Multihus til den årlige generalforsamling. Dagen startede med et oplæg v. Jesper Heldgaard om den aktuelle udviklingspolitiske situation. Jesper H. er journalist og medlem af DLN. Der sker meget i verden, og det går hurtigt, vi er på kort tid havnet i en ny verdensorden, eller -uorden.
Oplæg v. Jesper Heldgaard
Jesper H. nævnte bl.a., at den sikkerhedspolitiske situation i Danmark og øvrige vestlige lande fører til en dagsorden, hvor budgetter til udviklingsbistand reduceres til fordel for øgede budgetter til forsvar. De penge, som allokeres til udviklingsbistand, skal i højere grad gå til lande i Østeuropa og andre nærområder, som direkte har betydning for Danmarks sikkerhed. Lars Løkke har udtalt, at vi i endnu højere grad skal bruge udviklingsbistanden på det, der understøtter vores egne interesser. CISU og andre civilsamfundsorganisationer, som forvalter puljer til støtte af udviklings- og humanitære indsatser, vil nok kæmpe for fortsat at kunne støtte bæredygtige forandringer i de fattigste lande. De vil dog være underlagt politikker og retningslinjer fra Udenrigsministeriet. Den nye Afrika-strategi har ført til lukning af to ambassader og åbning af tre nye i Afrika. De afspejler, at der er fokus på, hvad Danmark kan få noget ud af – ikke hvad de fattigste lande kan få noget ud af.
Lesotho ligger langt mod syd, og har ikke den store geopolitiske betydning for Danmark, så hvad betyder det for vores muligheder for få bevillinger til udviklingsprojekter i Lesotho? Det vides endnu ikke. Udenrigsministeriet har en ny udviklingspolitisk strategi på vej, som forventes klar i løbet af juni 2025.
Generalforsamling
Efter Jespers interessante og oplysende oplæg, blev generalforsamlingen afholdt efter sædvanlig procedure og dagsorden, som beskrevet i vedtægterne. Bestyrelsens beretning og regnskab for 2024 blev fremlagt og godkendt, ligeså budgettet som der dog var lidt diskussion om.
Kasserer Nis gennemgik kort budgettet, som var ret usikkert, da vi ikke vidste, om vi ville få nye bevillinger fra Civilsamfundspuljen. Der var indsendt to programansøgninger (til to store 3-årige projekter), som der endnu ikke var svar på, da generalforsamlingen blev afholdt. Da syv procent af projektbevillinger er til administration, har det ret stor betydning for budgettet. Der var budgetteret forsigtigt – altså uden bidrag til administration. Budgettet blev godkendt, men der var bemærkninger fra salen om, at vi skulle være forsigtig med at budgettere med underskud i en tid med usikre indtægter. Vi blev gjort opmærksom på, at vi konkurrerer med professionelle organisationer, der bruger langt flere ressourcer på at skrive ansøgninger – op mod 100.000, og vi har afsat 20.000 kr. til ekstern hjælp til en evt. genansøgning. Selvom vi er heldige at have hjælpere, der arbejder delvist frivilligt, bør vi tænke over vores position. Hvis vi vil søge program-midler, spiller vi i CISUs superliga. Er vi professionelle nok til det, eller skal vi overveje at kigge på mindre puljer?
Er vi slået hjem til start som i et spil Ludo?
Det kan føles sådan. Midt i maj kom der svar fra Civilsamfundspuljen på de to ansøgninger, og det var desværre to afslag. Øv, hvor ærgerligt. Vi kan tilsyneladende ikke spille med i superligaen. Det var ansøgninger om penge til videreførelse af de projekter, vi gennem flere år har haft i gang hos vores to langvarige partnere indenfor landbrug og demokrati.
Den nye bestyrelse, som er identisk med den gamle (genvalg på alle poster), har nu et arbejde med at finde ud af, hvad vi gør fremover. Hvad skal vi satse på som forening? Hvad skal vi prioritere? Hvem kan hjælpe os? Hvordan kommer ludo-brikkerne ud fra start igen? Det skal vi snakke om på de næste bestyrelsesmøder.
Det var i øvrigt en dejlig søndag i Hylke Multihus med oplæg, generalforsamling og hyggeligt samvær. Der var god energi i salen, og det var skønt at se flere nye deltagere i generalforsamlingen. Tak for et godt fremmøde.
Referat fra generalforsamling 2025 kan læses her: