Portræt af en DLN ildsjæle: Anders Hedegaard

Værdier præget af landbokultur – fra nord til syd

Hvis jeg skal have noget til at stå på min gravsten, så skal det være noget om glæden ved mit frivillige arbejde for småbønder i Lesotho.

Det er tydeligt at Anders Hedegaard i løbet af sine 64 år, ikke har øvet sig i at prale. Anders taler til gengæld med varme og oprigtighed om stærke fællesskaber, om at gå forrest og at tage et tag, hvis man kan, og om at alle skal høres, og det uanset om man har 1200 eller 10 køer – eller bor nord eller syd for Sahara.

Anders Hedegaard er grundigt rundet af landbrug og ikke mindst af de værdier, som landbokulturen står solidt funderet på. Og selvom Anders Hedegaard ikke praler, så lyser stolthed ud af ham, når han taler om sit frivillige arbejde i Denmark Lesotho Network.

Der hvor man er med til at gøre en forskel, det er der ilden bliver tændt. Der er livskvalitet i at bruge tid på noget, som ikke er arbejde, og det med at være frivillig, det gør mig glad. At få lov at sætte sit fingeraftryk på noget, får mig til at føle mig rigere – måske især når jeg ikke får løn for det.

Det er ikke tilfældigt, at Denmark Lesotho Network har fyldt mange af Anders’ vågne timer.
Anders pakkede nemlig hele familien i starten af nullerne, hustru og fire drenge i alderen to til ti år, og tog til Lesotho for at arbejde for Mellemfolkeligt Samvirke. Familien blev i Lesotho i tre år, og Anders beskriver de tre år, som det bedste han har gjort og oplevet sammen med sin familie overhovedet. Lesotho er for Anders og familie blevet deres andet hjemland.

Anders har i det hele taget svært ved at forestille sig ikke at være frivillig, han bruger også mange frivillige timer lokalt, og har altid gjort det. Og spørger man Anders, er en af de vigtigste ingredienser i et stærkt fællesskab, at der er plads til alle.

Det at finde og tro på det bedste i alle ligger måske lidt i landbokulturen. Vi kan alle noget, hvis vi gør os umage, og det skal vi bidrage med.

Man behøver, ifølge Anders, overhovedet ikke at have været i Lesotho, for at det giver mening at være medlem af Denmark Lesotho Network. Slet ikke.

Men jeg kan bare varmt anbefale at aflægge det lille kongedømme et besøg. Og det der med at sætte et positivt fingeraftryk i en forening som Denmark Lesotho Network, det vil da altid give mening.